Business

Trump takster: Markeder falder som handelskrig frygt mount

Trump takster: Markeder falder som handelskrig frygt mount

Aktiemarkederne er faldet rundt om i verden i kølvandet på præsident Trumps seneste takstrisiko for Kina.

Den amerikanske præsident sagde, at taksterne ville blive pålagt, hvis Kina “nægter at ændre sin praksis”.
Han fordømte Kinas “uretfærdige praksis i forbindelse med erhvervelsen af amerikansk intellektuel ejendomsret og teknologi” og tilføjede: “I stedet for at ændre disse praksis truer det nu amerikanske virksomheder, arbejdere og landmænd, der ikke har gjort noget forkert.”
Markederne reagerede dårligt med Kinas Shanghai Composite faring det værste i Asien, og slutter dagen med 3,8%.
I Europa var Tysklands Dax-indeks nede på 1,2% ved slutningen, og Frankrikes CAC 40 havde tabt 1,1%.
Londons FTSE 100 sluttede dagen på 7.603.85, et fald på 27 point eller 0,36%.
Uden fra hr. Trumps tvist med Kina sagde Rusland, at det ville pålægge visse amerikanske varer takster på grund af de seneste takster, der blev lagt på importen af stål og aluminium fra USA.
Ruslands økonomiminister, Maxim Oreshkin, sagde, at taksterne ville rette sig mod varer, som russerne allerede havde indenlandske ækvivalenter til.

Hvordan udbrød den seneste spyd?

I sidste uge bekræftede hr. Trump, at USA ville pålægge kinesiske varer $ 25 mia. 25% takster.
Beijing reagerede på at sige, at det ville ramme 659 amerikanske produkter til en værdi af 50 mia. USD – herunder landbrugsprodukter, biler og marine produkter – med en lignende skat.
I slutningen af ​​mandag tilføjede hr. Trump, at nye takster ville “træde i kraft, hvis Kina nægter at ændre sin praksis, og også hvis det insisterer på at komme videre med de nye takster, som den for nylig har meddelt”.
“Hvis Kina endnu engang hæver sine takster, vil vi møde denne handling ved at forfølge yderligere takster på yderligere 200 mia. USD af varer.”
Kinas handelsministerium reagerede hurtigt og sagde: “Hvis USA handler irrationelt og udsteder en liste, vil Kina ikke have andet valg end at tage omfattende foranstaltninger af tilsvarende antal og kvalitet og tage stærke og kraftfulde modforanstaltninger.”
USA fortsatte med at presse Kina om handelsspørgsmål på tirsdag.
Handelsministeriet sagde, at det ville pålægge en ny importafgift på et almindeligt aluminiumsark efter at have fundet ud af, at kinesiske firmaer solgte det i USA til mere end 167% under kostprisen. En endelig bestemmelse forfalder i oktober.
Hr. Trumps handelsrådgiver, Peter Navarro, fortalte reportere, at Kina måske har “undervurderet” præsidentens beslutning i tidligere forhandlinger.
“Det var en fejlberegning,” sagde han

‘Tilskynde til samarbejde’

Et papir udgivet af canadisk tænketank, CD Howe Institute, antyder, at hr. Trumps trusler har en virkning på USA’s produktion ved at bruge “usikkerhed som et nyt våben i handelsbeskyttelse”.
Dens undersøgelse siger, at usikkerhed virker som en ikke-tarifabel hindring for handel og investeringer ved at tilskynde amerikanske virksomheder til at flytte fabrikker tilbage til USA og reducere incitamenter for amerikanske virksomheder til at investere i udlandet.
Og i en tale tirsdag vil Storbritanniens internationale handelssekretær, Liam Fox, opfordre nationer til at stoppe med at bruge takster og lignende foranstaltninger som det første handlingsforløb i handelstvister.
I stedet bør lande “tilskynde til samarbejde” gennem multilaterale organer som Verdenshandelsorganisationen (WTO), siger han.
Dr. Fox vil sige, at WTO bør opfordres til at “drive mere effektivt til støtte for den globale økonomi” og tackle en række spørgsmål, herunder gennemsigtighed i ejerskabs- og intellektuelle ejendomsproblemer – især tvungen teknologioverførsel.
“Kina skal spille sin rolle, åbne sine markeder og sikre overholdelse på alle disse områder.
“Medmindre vi opretholder et åbent og liberalt globalt handelssystem, der reducerer takster og ikke-toldmæssige hindringer, vil vi sætte vores fremtidige job, vækst og velstand i fare.”

Hvordan har tvisten eskaleret?

Januar 2018 – USA annoncerer takster på importerede solpaneler og vaskemaskiner
Marts – hr. Trump afslører planer om en 25% told på stålimport og en 10% afgift på aluminium
April – Kina annoncerer takster for import fra USA fra 15% til 25% på varer fra stålrør til svinekød
Maj – USA og Kina satte toldplaner “på vent” efter samtaler
Juni – Trump beslutter at fortsætte med planer om at indføre takster i juli

En potentiel politisk pris

At være svært med Kina spiller godt med mange af præsident Trumps tilhængere, faktiske og potentielle, på et tidspunkt, hvor han ser frem til kongresvalgene i november.
Det kunne også være, at han mener, at Kina vil løbe tør for den amerikanske import, hvormed man skal gengælde.
Trods alt sælger USA meget mindre til Kina end omvendt.
Men der er også en potentiel politisk pris for præsidenten. Mange i det republikanske parti, der er mere instinktivt til fordel for frihandel, mener ikke, at dette er den rigtige måde at tackle problemer med Kina på.
Og da hr. Trump øger varesortimentet, bliver det sværere for amerikanske importører og forbrugere at undgå omkostningerne ved at finde alternative leverandører.
I den uoverensstemmede tvist om stål- og aluminiumtariffer må han også stride mod den politisk målrettede gengældelse, som andre lande som Mexico, Canada og EU har i hånden, som har til hensigt at ramme vigtige stater i midtvejsvalget.

Next article DF og S i parløb om udlændinge stramninger
Previous article Boris Becker 'CAR diplomatiske immunitet' hævder ned i forvirring

Related posts

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment