Udland

Saudi Arabiens forbud mod kvinder kører til ende

Saudi Arabiens forbud mod kvinder kører til ende

Saudiske kvinder skal få lov til at køre fra midnat lokal tid (21:00 GMT) efter et forbud slutter.

Ændringen blev annonceret i september sidste år, og Saudi-Arabien udstedte de første licenser til kvinder tidligere i måneden.
Det var det eneste land tilbage i verden, hvor kvinder ikke kunne køre, og familier måtte ansætte private chauffører til kvindelige slægtninge.
Flytningen kommer imidlertid midt i en intensiveret nedbrydning af aktivister, der kæmpede for retten til at køre bil.
Mindst otte kvindelige rettigheder aktivister bliver tilbageholdt og kunne blive retssag i en terrorbekæmpelsesdomstol og lange fængselsstraf for deres aktivisme, siger menneskerettighedskoncernen Amnesty.
De omfatter Loujain al-Hathloul, en velkendt figur i kampagnen for kvinders kørselsrettigheder.
Amnesty har også opfordret til større reformer i Saudi-Arabien, hvor kvinder fortsat er underlagt mandlige værnemandskrav.

Tusindvis af kvinder blev anholdt for at køre i Riyadh i 1990, og nogle saudiarabiske kvinder begyndte at sende videoer af sig selv ved rattet i 2008 og mellem 2011 og 2014.

Ægte spænding

Der er ægte spænding i Riyadh, og en følelse af forventning. Kvinder i gulvlange sorte abayas og ansigtslør har taget køreundervisning på universiteter. En ung lærerchauffør fortalte os, at det var en “drøm, der gik i opfyldelse.”
Mænd i dette konservative rige har også været støttende. En hvidhårede far til tre døtre sagde, at ændringen var “lang forsinket”. En mand i 30’erne sagde, at han glædede sig til at forlade skolen til sin kone.
Men flere af kvinders rettigheder aktivister, der kæmpede hårdest mod forbuddet, fejrer ikke søndag. De er blevet anholdt og forbliver bag stænger. Andre kampagner er blevet advaret om at blive tavse. Myndighederne er fast besluttet på at bestemme tempoet for forandring her.
Den 5. juni blev 10 kvinder de første kvindelige licenshavere efter at have byttet deres udenlandske licenser til saudiske i byer over hele landet.
De saudiske myndigheder har sagt, at de forventer, at 2.000 kvinder har modtaget licenser, når forbuddet løftes.

Løft af kørselsforbud er en del af kronprins Mohammed bin Salmans program for at modernisere nogle aspekter af det saudiske samfund.
Han har spydt Vision 2030-programmet for at diversificere økonomien væk fra olie og åbne det saudiske samfund.

Saudi-loven håndhæver en streng form for sunni islam kendt som wahhabism og er kendt for sine kønsopdelingsregler.
Kvinder skal overholde strenge kjolekoder, må ikke forbinde med uafhængige mænd, og hvis de ønsker at rejse, arbejde eller få adgang til sundhedsydelser, skal de ledsages af – eller modtage skriftlig tilladelse fra – en mandlig værge.

Next article Tyske bilaktier dip på Trump tariff tweet
Previous article LIVE WORLD CHAMPIONSHIP "Vikings" af ære, "pandekager" NOOWED og før eliminering! Tyskland - Sverige 0: 1

Related posts

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment