Udland

Makedonien og Grækenland: Deal efter 27-årig række over et navn

Makedonien og Grækenland: Deal efter 27-årig række over et navn

Grækenland har indgået en aftale om navnet på den nordlige nabo, som kaldte sig Makedonien ved bruddet af det tidligere Jugoslavien.

Efter 27 års samtaler – og mange protester – har de besluttet sig for navnet Republikken Nord Makedonien, eller Severna Makedonija på makedonsk.
Grækenland havde gjort indsigelse mod navnet Makedonien og frygtede territoriale påstand om sin eponymous nordlige region.
Det havde vetoet naboens bud om at blive medlem af NATO og EU.
Det nye navn skal nu godkendes af det makedonske folk og det græske parlament.

Hvad er løsningen?

Under aftalen vil det land, der vides i De Forenede Nationer som Den Tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien (Fyrom), blive navngivet Severna Makedonija eller Republikken Nord Makedonien.
Dets sprog vil være makedonsk og dets folk kendt som makedonere (borgere i Republikken Nord Makedonien).
Betydende var de enige om, at det nye navn ville blive brugt både internationalt og bilateralt, således at selv de 140 eller flere lande, der anerkender navnet Makedonien, også skal vedtage nordmakedonien.

Hvorfor problemet?

Navnet Makedonien tilhører allerede en nordlig del af Grækenland, der omfatter landets anden by Thessaloniki. Ved at vedtage den samme identitet i 1991 forstyrrede den nye slaviske nation mange grækere, der mistænkte deres nordlige nabo til territoriale ambitioner.
De nye makedonierede ikke noget, da de navngav hovedlufthavnen i hovedstaden, Skopje, efter den antikke græske helt Alexander den Store, samt en nøglevej, der løber fra den serbiske til den græske grænse.
I det 4. århundrede f.Kr. regerede Makedonien af Alexander og hans far Philip II for ham hele Grækenland og meget ud over det.

Er denne række virkelig om Alexander den Store?

Den gamle hovedstad Aigai ligger tæt på den moderne græske by Vergina, mens Alexander fødested er i Pella. Som en del af aftalen er det klart, at befolkningen i Nordmakedonien ikke har nogen relation til den antikke græske civilisation, og deres sprog er en del af den slaviske familie, der ikke er forbundet med den gamle græske arv.

Da osmannerne blev drevet ud af det brede område kendt som Makedonien under Balkankrigene fra 1912-13, blev det opdelt, primært mellem Grækenland og Serbien, men en lille del gik til Bulgarien.
I 2. Verdenskrig blev den græske og jugoslaviske makedonien besat af Bulgarien, en allieret af nazistiske Tyskland og Italien. Kommunister fra både Jugoslavien og Bulgarien spillede en rolle i den græske borgerkrig, der fulgte, så minder er stadig rå.
Da Jugoslavien brød op, ville Grækenland kun acceptere det nye land som “Den Tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien (Fyrom)” i FN, selvom en stor del af verden kom til at anerkende det som Makedonien.

Hvad har ændret sig?

Makedoniens regering satte scenen for en aftale tidligere i år, da det omdøbte til lufthavnen “International Airport Skopje” og Alexander the Great motorvejen er nu blot “Friendship” (Prijatelstvo på makedonsk).
Der er også et skub til en løsning både fra EU og NATO, som nogle har lagt ned til frygt for at krybe russisk indflydelse på Balkan. Grækenland er den største hindring for Makedonien, der tiltræder NATO.
Den græske premierminister Alexis Tsipras og Makedonien Zoran Zaev mødtes på sidelinjen af ​​et EU-topmøde i Bulgarien i sidste måned, hvor der blev rapporteret om, at en aftale var tæt.
Så havde de et langt telefonopkald mandag og fulgte det op med en anden samtale tirsdag.
Hr. Tsipras gav derefter detaljer om aftalen til den græske præsident, og så gik Zaev på live-tv i Makedonien, idet han hørte aftalen som historisk og tilføjede: “Der er ingen vej tilbage.”
Hr. Tsipras gav en levende adresse lidt senere og talte om “en stor diplomatisk sejr, men også en stor historisk mulighed”.
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg roste de to premierministre for deres “vilje” til at løse tvisten.
Teksten forventes at blive underskrevet lørdag på kysten af ​​Lake Prespa, som spænder over landets grænser.

Vil navnet flyve?

Formålet er at få Makedoniens parlament til at afslutte en aftale, før EU-ledere mødes til et topmøde den 28. juni. Grækenland vil derefter sende et brev til EU, der trækker sin indsigelse mod tiltrædelsesforhandlinger og et brev til NATO også.
Det vil blive fulgt op af en makedonsk folkeafstemning i september eller oktober.
Hvis makedonske vælgere tilbagefører aftalen, skal deres regering derefter ændre forfatningen, en nøgle græsk efterspørgsel.
Aftalen skal endelig ratificeres af det græske parlament.
Det kan ikke være ligefrem. Grækere er generelt imod ethvert navn, der indbefatter Makedonien, og nogle politiske partier er usandsynligt, at det kommer tilbage.
Den 13. juni forventes parterne at få en kopi af 20-siders aftale, der skal undersøges, inden de offentliggør deres holdning. Tsipras insisterer på, at han har opretholdt alle Grækenlands “røde linjer” – men dokumentet vil sandsynligvis blive lækket af dem, der modsætter sig det.
Store protester mod en aftale blev afholdt i omkring 25 græske byer tidligere i måneden, fra Pella til Thessaloniki. Da store folkemængder stammer fra Athen og Thessaloniki i februar, sagde den berømte græske komponist Mikis Theodorakis, 92, at nabostaten nordlige staten var ulovlig. “Makedonien var, er og vil evigt være græsk”, insisterede han.

Hvad hvis det ikke virker?

Meget kan ske over en lang, varm sommer. Forsinkelser kan hæmme den planlagte tidsplan, og der kan være konsekvenser for begge ledereHr. Tsipras og hr. Zaev bliver nødt til at stå over for modstand i deres egne lande såvel som ud over det.
En nationalistiske parti, uafhængige grækere, kan nægte at tilbagekalde aftalen, men det er usandsynligt, at den truer en koalition, som den er en del af.

Selv om de to premierministre har taget kontrol over spørgsmålet, vil FN’s mediator Matthew Nimetz sandsynligvis blive opfordret til at løse eventuelle problemer.
Siden 1994 har denne amerikanske diplomat roligt skiftet mellem Athen og Skopje på grund af fælles grund, der i sidste ende ville føre til en aftale.

Det er svært at se, hvordan en anden aftale kunne fungere.

Next article Anthony Joshua: Deontay Wilder siger, at han har aftalt at britiske foreningskamp
Previous article Tesla at skære tusindvis af arbejdspladser i rentabilitetsdrevet

Related posts

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment